Hajátültetés nőknek

Bevezetés

Korábban tévesen úgy gondolták, hogy a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) kizárólag férfiakat érintő probléma. A hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) szenvedők 40%-a azonban nő. A nők esetében a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) az önbecsülésre és érzelmi stabilitásra is rendkívül negatív hatású lehet. Sajnos a társadalom nem fordított kellő figyelmet a női hajhullásra (hajritkulás, kopaszodás). A férfiak hajhullása (kopaszodás, hajritkulás) a társadalom által sokkal elfogadottabb, mint a nőké. Sok esetben az orvosok is úgy kezelik a nők problémáját, mintha nem létezne. Mivel a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) nem életveszélyes, a legtöbb orvos nem törődik a problémával, s a panaszra többnyire azt válaszolják, hogy „nem nagy baj” vagy „ne foglalkozzon vele”. Ezek az orvosok azonban nem veszik figyelembe a probléma által okozott pszichológai hatást: a külső vonzerő elvesztésének érzése ugyanolyan káros hatással lehet az egészségre, mint bármilyen komoly betegség.

A női hajhullás okai

A hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) lehet átmeneti vagy hosszan tartó folyamat. Az átmeneti hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) könnyen kezelhető, ha felismerjük a problémákat. Az „alopécia” orvosi kifejezés túlzott vagy abnormális hajhullás-t (hajritkulás, kopaszodás) jelent. Többféle alopécia létezik. A hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) nőknél és férfiaknál egyaránt azt jelzi, hogy a testben valamiféle rendellenes folyamat, probléma alakult ki. A hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) nem jelentkezik, ha nem lép fel hormonális egyensúlyhiány, megbújó betegség vagy rendellenes állapot. Ez az ok lehet egészen egyszerű, mint egy rossz gén jelenléte, amely hajlamossá tesz a férfi vagy női típusú hajhullásra (hajritkulás, kopaszodás), vagy Alopecia Areata-ra, de lehet komplex, több betegség jelenlétének együttes hatása is. Szerencsére a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) egy rövid idő alatt lezajló esemény tünete is lehet, mint amilyen a stressz, terhesség vagy gyógyszer-mellékhatás. Ebben az esetben az esemény lezajlását követően a haj visszanő. A különböző tápanyagok (beleértve a hormonokat is), a gyógyszerek és a különböző betegségek képesek megváltoztatni a haj növekedését, a haj hullását (hajritkulás, kopaszodás), és ezek időtartamát is. Ilyenkor a haj növekedése és hullása egy időben zajlik le. Az okok kiderítését és kezelését követően a haj visszaáll a normális növekedési és hullási időre, s ez által a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) megáll.

A női típusú hajhullás

A tesztoszeron férfihormon mellékterméke, a Dihydrotesztoszteron (DHT) megtámadja a fejen lévő hajhagymákat. Bizonyos helyzetekben a DHT megöli a hajhagymákat. Ez az egyszerű folyamat a gyökere a legtöbb hajhullásnak (hajritkulás, kopaszodás), ezért először ezt vizsgáljuk meg közelebbről. A férfi vagy Női Típusú Hajhullásnak (hajritkulás, kopaszodás) nevezett Androgén Alopécia-t csak néhány évvel ezelőtt kezdték megérteni.

Hosszú évekig a tudósok úgy gondolták, hogy az androgén alopécia oka nőknél a tesztoszteron férfi nemi hormon túlsúlya, amely normális esetben kis mennyiségben a női szervezetben is megtalálható. Bár a kopaszodás magja a tesztoszteron, a fő okozója a DHT. A Tesztoszteron egy faggyúmirigyben található enzim, a „5-alfa reduktáz II típus” segítségével alakul át DHT-vé. A tudósok kiderítették, hogy a problémát nem a vérben keringő tesztoszteron okozza, hanem a DHT szintje, amely a fejen lévő hajhagymákhoz kötődik. A DHT összehúzza a hajhagymát, és ezáltal lehetetlenné teszi, hogy az egészséges haj életben maradjon.

A tesztoszteron DHT-vé alakulása egy hormonális folyamat, amely nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhat, s károsítja a hajhagymákat. A női szervezetben normális körülmények között a férfiakhoz képest csak minimális mennyiségű tesztoszteron van jelen, de esetükben akár ez a kis mennyiség is okozhat DHT által előidézett hajhullást (hajritkulás, kopaszodás). A szint emelkedése már komoly problémákat okozhat. A DHT szint minimális
emelkedésekor már kellően magas szintet érhet el ahhoz, hogy komoly problémát okozzon, még ha az orvosok a vérkép alapján még normális határon belülinek is látják az értékeket. A biokémiai (hormonális) változásokra nagyon érzékeny szervezetek esetében akkor is kialakulhat probléma, ha ezek az értékek nem változnak. Mivel a hormonok működése egy egyensúlyi állapot, az androgén hormonok (férfi hormonoknak) szintjének nem feltétlenül kell emelkedniük ahhoz, hogy problémát okozzanak. A férfihormonok női megfelelőinek csökkenése már az androgének, így a DHT irányába tolja el az egyensúlyt. Az egyensúlyi helyzet felborulása már okozhat problémákat, így hajhullást (hajritkulás, kopaszodás) is. A hormonok ciklusosak. Egyes férfiaknál 30 éves kor után 10%-al csökkenhet a tesztorszteron-szint. Nőknél a menopauza közeledésével csökken a női hormon-szint, majd a menopauza elérésekor és azt követően jelentősen visszaesik.
Az androgén alopéciában szenvedő nők többségének nem kopaszodása, hanem az egész fejen jelentkező diffúz hajhullása (kopaszodás, hajritkulás) van. A férfiaknál nagyon ritkán látható diffúz hajhullás (kopaszodás, hajritkulás), esetükben elsősorban egy meghatározható típusú hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) tapasztalható. Egyes nőknél a két típus kombinációja fordul elő. Az androgén alopéciát az androgének (férfi hormonok) okozzák, még akkor is, ha kis mennyiségben található meg a női testben. Hajhullást (hajritkulás, kopaszodás) sokféle, a hormonháztartásra hatással levő esemény okozhat, pl. petefészek daganatok, férfi hormontartalmú fogamzásgátlók, terhesség vagy menopauza. A férfiakhoz hasonlóan a női típusú hajhullásban (hajritkulás, kopaszodás) szenvedő nőknél is a DHT felelős a hajhagymák miniatürizációjáért. Az öröklődés szintén fontos szerepet játszik a betegség kialakulásában.

A női típusú hajhullás – Ludwig besorolás

Hajátültetés nőknek - a hajátültetés lépései

Online konzultáció

Az alábbi gombra kattintva rögtön kapcsolatba léphetsz velünk.

A

Prohair Hairtransplantation Clinic logo

hajátültetés

2000 darab NLHT a műtét előtt

A hajátültetés hosszú fejlődésen ment keresztül, mely az 1950-es években kezdődött. 1939-ben, egy japán dermatológus, Dr. Okuda egy japán orvosi folyóiratban publikálta forradalmi metódusát, amely hasonlatos a ma használt hajátültetési eljáráshoz.

1600 darab FUE meggyógyulva

A follikuláris egység extrakció, vagy FUE, egy hajátültetési technika, ahol egy kicsi, köralakú (0,8 mm – 1,0 mm) lyukasztást alkalmaznak, hogy a follikuláris egységet extraktálják a donor területekről. Ezeket az egységeket helyezik át a kopaszodó területekre.

1500 darab NLHT a beültetés után, gyógyultan

A FUE tette lehetővé az NLHT-t (NO LOOK HAIR TRANSPLANT). A Prohair Klinika az egyetlen klinika a világon, ahol igénybevehető ez az eljárás, mivel a  Prohair Hajáültetési Klinika orvosai fejlesztették ki.

Online konzultáció

Cím

Magyarország, Budapest 1021 , Irén utca 1.
Centro Médico la Fe, Piso 1, Porlamar, Venezuela

Telefonszám

Magyarország: +36 30 592 5476 

Venezuela: +58 295 400 6102

Prohair Hairtransplantation Clinic logo

Kapcsolat

Irén utca 1, 1021 Budapest
Magyarország
Tel: +36 30 592 5476
Centro Médico la Fe, Piso 1, Porlamar
Venezuela
Tel: +58 295 400 6102
Email: info@prohairklinika.hu

Partnerek