Kérdések és válaszok

A következő kérdések és válaszok segítik megérteni a ProHAIR Hajátültetési Klinikán alkalmazott hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció)-i módszert és a műtéti eljárást.

KINEK A HAJÁT ÜLTETIK ÁT? A MŰTÉT HASONLÓ A SZERVÁTÜLTETÉSHEZ, AZAZ EGY DONOR ÉS EGY RECIPIENS SZEMÉLY IS SZÜKSÉGES?

A hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) esetében a donor és a recipiens személy megegyezik. Ha nem egypetéjű ikrek haját ültetjük át, akkor a kivett (átültetett) szervet vagy hajat a recipiens szervezte nem fogadja be, kivéve ha recipiens személy egész életében kilökődés elleni gyógyszereket szed. Hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) esetében a saját hajat ültetjük át a donor helyről az átültetés helyére.

MI A „FUT” FOLLIKULÁRIS EGYSÉG HAJÁTÜLTETÉS (HAJBEÜLTETÉS, HAJTRANSZPLANTÁCIÓ)?

A „FUT” vagy „Follikuláris Egység Hajátültetés” (hajbeültetés, hajtranszplantáció) egy olyan technika, melynek során a fej hátsó, maradandó területéről a genetikai hajhullásnak kitett területekre ültetik át a hajszálakat, kizárólagosan természetesen létrejött és egyedi follikuláris egységek használatával. A fej hátsó részéről a follikuláris egységeket úgy lehetséges károsodás nélkül eltávolítani, ha a donor területet egyszerre veszik ki. Ez a technika az „Egyszeri Csík-Kivétel”, a follikuláris egység hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) alapvető eleme, mely nemcsak megőrzi a természetes follikuláris egységeket, hanem meg is gátolja, hogy az egyes follikuláris egységek károsodjanak vagy roncsolódjanak. Az eljárás nagymértékben különbözik a „Mini-Micrografting” technikától, ahol egy több élű kést használva a természetes follikuláris egységeket feldarabolják.

A másik kimetszelés-alapú technika a „Follikulás Egység Extrakció” vagy „FEE”, mely esetében a sebész egyedi follikuláris egységeket távolít el metszés nélkül. A follikuláris egység hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) egyik legfontosabb eleme, a mikroszkóp alatt történő szétmetszés. Ebben a technikában az összes follikuláris egységet eltávolítják a donor szövetéből mikroszkopikus kontroll alatt, hogy elkerüljék a sérülést. Ez a procedúra különbözik a Mini-Mikro Grafting-tól, amelyben az átültetett szöveteket mikroszkopikus nagyítás nélkül metszik le. A follikuláris egység hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) legfőbb előnye, (a follikuláris egységek megőrzése, és a növekedés maximalizálása mellett) az a képesség, hogy a legkisebb befogadó területeket használja fel. Azok az átültetett szövetek, melyek az egyedi follikuláris egységeket foglalják magukba, kicsik, mert a follikuláris egységek saját maguk is kicsik, de azért is, mert mikroszkóp alatt történik a környező hajatlan szövetek eltávolítása, így a szövetek nem kerülnek beültetésre. A follikuláris egység beilleszthetőek pici tű méretű helyekre a befogadó területen, amely mindössze néhány napon belül gyógyul, anélkül, hogy bármilyen nyomot is hagyna.

Amikor ezt egy szakképzett sebészeti csapat hajtja végre, a follikuláris egység hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) gondoskodhat teljesen természetes hatású hajátültetésről (hajbeültetés, hajtranszplantáció), amely a páciens donor ellátását teljes mértékben felhasználja, hogy a lehetőségszerinti legjobb kozmetikai eredményeket adja, a lehetőség szerinti legrövidebb időszakokon belül.

HOL TALÁLHATÓAK A DONOR TERÜLETEK?

A Férfi Típusú Hajhullás (FTH) (kopaszodás, hajritkulás) és Női Típusú Hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) esetében is bizonyos formájú hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) minta alakul ki, hiszen mindkettő egy tipikus mintát követ. Bizonyára Ön is észlelte, hogy férfiak esetében elöl és a fejtetőn alakul ki elsősorban kopaszodás (hajhullás, hajritkulás), oldalt és a hátsó részeken azonban megmarad a haj. Ez a miatt van, mert ezeken a területeken a hajhagymák nem érzékenyek a DHT-re. A maradandó terület az ún. „Patkó” formájú terület, mely donor területként szolgál a hajátültetéskor (hajbeültetés, hajtranszplantáció). Erről a területről veszik ki az orvosok a beteg saját haját a hajhagymákkal és az azt körülvevő szövetekkel együtt.

HOGYAN REJTIK EL A DONOR TERÜLETEN TÖRTÉNT BEAVATKOZÁST?

Sokféle módszer létezik, hogyan lehet bezárni egy nyitott sebet a hajhagymák és a körülvevő szövetek eltávolítását követően. A ProHAIR Hajátültetési Klinikán a legmodernebb módszer alkalmazásával rejtik el a varratokat az orvosok, mely a páciens igényeinek megfelelően történik. Follikuláris Egység hajTranszplantáció, azaz „FET” vagy „FUT” esetében a páciens dönt a varratot illetően. Follikuláris Egység Extrakció FEE vagy „FUE” alkalmazásakor a donor területet szabadon hagyják az orvosok, melyet a felette lévő hajszálak a későbbiekben eltakarnak.

HAJÁTÜLTETÉS (HAJBEÜLTETÉS, HAJTRANSZPLANTÁCIÓ) ALATT HOL TÁROLJÁK A DONOR TERÜLETRŐL KIVETT HAJHAGYMÁKAT?

A hajhagymák kivételét követően az orvosok speciális eszközök segítségével, apró metszetek vagy tűlyukak formájában a kopasz vagy kopaszodó területre ültetik át a hajhagymákat. A donor haj, hajhagyma és az azt körülvevő bőrszövet orvosi megnevezése „Follikuláris Egység”. Minden egyes follikuláris egység tartalmaz hajszálat (1,2,3 vagy 4 szálat), hajhagymákat illetve az azt körülvevő szöveteket és bőrt. Minden ember különböző, egyeseknek természetesen vastag szálú a haja, egyeseknek azonban nem, így a hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) művészi munka is egyben, mely ugyanolyan fontos, mint az orvosi és tudományos oldala.

MI BEFOLYÁSOLJA A HAJÁTÜLTETÉS (HAJBEÜLTETÉS, HAJTRANSZPLANTÁCIÓ) SIKERÉT?

Két tényező, a hajsűrűség és a fejbőr lazasága befolyásolja a hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció)-t. A hajsűrűség azt mutatja meg, hogy a fejtető egy négyzetcentiméterében hány hajhagyma található. A fejbőr lazasága azt jelzi, hogy mennyire rugalmas és tágítható a fej bőre. Minél magasabb ez a két érték, annál több follikuláris egység átültetését lehet elvégezni.

A HAJSZÁLAKNAK, ÉS AZOK TERMÉSZETES NÖVEKEDÉSI FORMÁJÁNAK MILYEN SZEREPE VAN A HAJÁTÜLTETÉSBEN (HAJBEÜLTETÉS, HAJTRANSZPLANTÁCIÓ)?

A durva szálú haj vastagabb, így kevesebb follikuláris egység átültetésével lehet a műtétet elvégezni, hiszen a hajszálak a fejbőr felületét vizuálisan jobban elfedik. A finom szálú haj kis tömege természetes megjelenést ad, de a vastagabb szálú hajhoz képest kevésbé fedik el az adott területet. A hullámos és göndör haj kiváló vizuális hatást ad, hiszen a hajszálak visszakunkorodnak és emiatt a kopasz területet jobban lefedik, mint az egyenes szálú haj. A hullámos haj nem simul a fejbőrre, hanem a formáját tartva kiemelkedik a fejbőrből, így vizuálisan jobban befedi a fej bőrét.

MILYEN SZEREPE VAN A HAJ,- ÉS A BŐRSZÍNNEK A HAJÁTÜLTETÉSBEN (HAJBEÜLTETÉS, HAJTRANSZPLANTÁCIÓ)?

Minél közelebb áll a haj és bőr színe egymáshoz, annál jobb hatást kelt a fejbőr lefedésében. Az afrikai haj sötét színű és göndör, megjelenése kevésbé kontrasztos a sötét bőrszín különböző árnyalatain, így ez a típus adja a hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) során a legjobb vizuális eredményeket. A sötét színű, egyenes szálú hajjal és világos bőrszínnel rendelkező emberek jelentik a legnagyobb művészi kihívást a hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) során, hiszen esetükben a legnagyobb a kontraszt a bőr és hajszín között.

MILYEN MÁS VIZUÁLIS TÉNYEZŐK LÉTEZNEK?

A hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) megtervezésekor ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosai figyelembe veszik az Ön hajritkulásának (hajhullás, kopaszodás) várható alakulását és a ritkulás gyorsaságát is. A hajvonal kialakításánál a terv szakszerű elkészítése kiemelt fontosságú, hiszen a természetes hajvonal mind formájában mind sűrűségében egyénenként változó. Ennek megfelelően a ProHAIR Hajátültetési Klinikán az Ön orvosa személyesen készíti el a tervet és választja ki a recipiens területeket.

HOGYAN DÖNTIK EL A ProHAIR Hajátültetési Klinika ORVOSAI, HOGY A FEJ MELYIK RÉSZÉRE ÜLTETIK A KIVETT HAJHAGYMÁKAT?

Első lépésben a fej elülső részére és a fejtetőre ültetik az orvosok a hajhagymákat, hiszen ezek a területek adnak keretet az arcnak és játszanak a legnagyobb szerepet megjelenésben. A hajvonal minimum 10 évvel fiatalosabbá teszi a férfiak megjelenését. Többnyire a fejkorona területére ültetik utolsó sorban a hajhagymákat, kivéve ha ez az egyetlen kopasz terület az egész fejen.

HÁNY BEAVATKOZÁSRA LESZ SZÜKSÉGEM?

A beavatkozás száma a hajritkulás (hajhullás, kopaszodás) mértékétől, a ritkulás gyorsaságától és a donor terület nagyságától függ elsősorban, de ezen kívül egyéb orvosi és esztétikai faktorok is szerepet játszanak. A férfiak általában egy vagy két hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) eredményével elégedettek, mely során az 1-4 hajszálat tartalmazó follikuláris egység formájában több ezer hajszál kerül átültetésre. A nők többnyire elégedettek egy hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) eredményeként kapott sűrűséggel. A hajátültetési (hajbeültetés, hajtranszplantáció) műtét 5-8 órát vesz igénybe. Az első műtétet követően minimum 6 hónap elteltével kerülhet sor a második beavatkozásra.

A HAJÁTÜLTETÉSI (HAJBEÜLTETÉS, HAJTRANSZPLANTÁCIÓ) MŰTÉT FÁJDALMAS?

Mint minden sebészeti beavatkozásnál, a hajátültetés (hajbeültetés, haj transzplantáció)-nél is zsibbadás és fájdalom észlelhető, melynek mértéke a fogorvosi beavatkozáshoz képest kevésbé érzékelhető. A ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosai a műtét során a legmodernebb módszereket alkalmazzák, beleértve a helyi érzéstelenítést is. A hajátültetés (hajbeültetés, hatranszplantáció) kizárólag helyi érzéstelenítésben történik.

MIRE SZÁMÍTHATOK AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ ALKALMÁVAL PROHAIR HAJÁTÜLTETÉSI KLINIKÁN?

Az első konzultáción a ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosa alaposan megvizsgálja a páciens fejét és egy részletes, kórtörténetet készít. Ez alapján a klinika orvosa megállapítja, hogy a páciens alkalmas-e hajátültetésre (hajbeültetés, hajtranszplantáció). Amennyiben Ön nem alkalmas hajátültetésre (hajbeültetés, hajtranszplantáció), akkor az orvos részletesen elmagyarázza, hogy ennek mi az oka, illetve gyógyszeres kezelés lehetőségekor tájékoztatást ad. A fej és haj vizsgálata magába foglalja a hajsűrűség mérést is. Ez az eljárás egy speciális hajsűrűség mérővel történik, mely pontosan felméri a haj sűrűségét és az orvost segíti annak megállapításában, hogy Önnek pontosan hány hajszála van az egyes follikuláris egységekben, illetve melyik típusú kopaszodásban (hajhullás, hajritkulás) szenved. A műszer segítésével az orvos összehasonlítja a vékonyabb és a vastagabb hajszálakat, s így megállapítható a miniatürizáció mértéke és a haj átmérője is. A ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosa(i) megbeszélik a hajátültetési (hajbeültetés, hajtranszplantáció) műtét folyamatát, az Ön esetében alkalmazandó módszert, s az elképzelhető komplikációkat. Az orvos ezen kívül tájékoztatást ad arról, hogy a hajátültetési (hajbeültetés, hajtranszplantáció) műtétet követő hónapokban mire számíthat a beteg.

HOGYAN KÜLÖNBÖZIK A FOLLIKULÁRIS EGYSÉG A MINI-MIKRO GRAFTINGTÓL?

Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés, és ez nagyon fontos kérdés, azok számára, akik eldöntik, hogy melyik hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) procedúrát válasszák. Ellentétben a follikuláris egység hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció), ahol a follikuláris egységek méretét a természet határozza meg, a Mini-Mikro graftingnál a graft méreteket önhatalmúlag az asszisztensek határozzák meg akik, lemetszik a donor szövetét olyan darabokra, amikre nekik szükségük van. Egy másik név erre a technikára a Mini- Mikrograftok „méretre metszés”. A mini-mikrograftingnál, sem a follikuláris egységek megőrzése, sem a hajtüszők érintetlenségének megtartása nem annyira fontos. Inkább az eljárás gazdaságossága és sebessége a döntő tényező. A mini-mikrografting alkalmazok egy többpengéjű késsel dolgoznak, vagy egy egyszerű pengéjű késsel, hogy gyorsan létre hozzanak vékony csíkokat, vagy szövetcsíkokat, és aztán direkt hátsófény megvilágítást használnak (inkább, mint hogy mikroszkopikus ellenőrzést), hogy lemetsszék a szövetet. A létrejött graftok általában nagyobbak, mint a follikuláris egységek esetében, mivel a többlet bőr nincs lefaragva, így a donor területek (sebek) is nagyobbak. Egyértelműen látható a fenti összehasonlításból, hogy a follikuláris egység hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) feljebb való a természetesség termelésében, az észrevehető eredményben, a gyógyítás maximalizálásában, és az értékes donor haj megőrzésében.

Online konzultáció

Az alábbi gombra kattintva rögtön kapcsolatba léphetsz velünk.

A

Prohair Hairtransplantation Clinic logo

hajátültetés

2000 darab NLHT a műtét előtt

A hajátültetés hosszú fejlődésen ment keresztül, mely az 1950-es években kezdődött. 1939-ben, egy japán dermatológus, Dr. Okuda egy japán orvosi folyóiratban publikálta forradalmi metódusát, amely hasonlatos a ma használt hajátültetési eljáráshoz.

1600 darab FUE meggyógyulva

A follikuláris egység extrakció, vagy FUE, egy hajátültetési technika, ahol egy kicsi, köralakú (0,8 mm – 1,0 mm) lyukasztást alkalmaznak, hogy a follikuláris egységet extraktálják a donor területekről. Ezeket az egységeket helyezik át a kopaszodó területekre.

1500 darab NLHT a beültetés után, gyógyultan

A FUE tette lehetővé az NLHT-t (NO LOOK HAIR TRANSPLANT). A Prohair Klinika az egyetlen klinika a világon, ahol igénybevehető ez az eljárás, mivel a  Prohair Hajáültetési Klinika orvosai fejlesztették ki.

Online konzultáció

Cím

Magyarország, Budapest 1021 , Irén utca 1.
Centro Médico la Fe, Piso 1, Porlamar, Venezuela

Telefonszám

Magyarország: +36 30 592 5476 

Venezuela: +58 295 400 6102

Prohair Hairtransplantation Clinic logo

Kapcsolat

Irén utca 1, 1021 Budapest
Magyarország
Tel: +36 30 592 5476
Centro Médico la Fe, Piso 1, Porlamar
Venezuela
Tel: +58 295 400 6102
Email: info@prohairklinika.hu

Partnerek