Hajátültetés férfiaknak

Férfi típusú hajhullás

A férfi hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) oka 95%-ban az Androgén Alopécia, más néven a Férfi Típusú Hajhullás (FTH) (kopaszodás, hajritkulás). 35 éves magyar férfiak vizsgálatakor arra az eredményre jutottak, hogy a vizsgált férfiak 35%-a már keresztülment valamilyen hajhulláson (kopaszodás, hajritkulás). Az 50 éves férfiak esetében ez az arány már 50%, tehát a fele már kopaszodik. A kopaszodó férfiak kb. 25%-a már 21 évesen észlelt valamilyen hajhullást (kopaszodás, hajritkulás). Az FTH-tól szenvedő férfiak többsége nincs kibékülve a helyzetével, és bármit megtenne, hogy változtasson. A hajhullásnak (kopaszodás, hajritkulás) nagy szerepe van a mindennapokban, befolyásolhatja a személyes kapcsolatokat, sőt a szakmai pályafutást is. Nem ritka, hogy a kopaszodástól szenvedő férfiak még a pályafutásukat is megváltoztatják emiatt.

A hajhullás okai

A Férfi Típusú Hajhullás (FTH) (kopaszodás, hajritkulás) okozza a legtöbb hajhullást (kopaszodás, hajritkulás) a férfiaknál. Több oka lehet a hajhullásnak (kopaszodás, hajritkulás), például egy komoly betegség, gyógyszer-reakció, stressz, rendkívüli események, de mégis leggyakrabban az öröklődés és a tesztoszteron (férfi hormon) okozza. A Férfi Típusú Hajhullás (FTH) (kopaszodás, hajritkulás) szenvedők olyan hajhagymákat örökölnek, melyek érzékenyek a Dihydrotesztoszteron-ra (DHT). A DHT-re érzékeny hajhagymák „Miniaturizáció„-n mennek keresztül, ami a hajhagymák ciklusát, és ezáltal a hajszálat is rövidíti. A miniatürizácós folyamat váltja ki, hogy a terminális hajhagymák Vellus vagy babahajszálakat kezdjenek el termelni. Az érintett hajhagymák végül nem termelnek normális hajszálakat. A Férfi Típusú Hajhullás (FTH) (kopaszodás, hajritkulás) jellemzője a hajvonal hátrafelé húzódása és fejtetőn való elvékonyodása. Ezen a területen a legérzékenyebbek a hajhagymák a DHT-re beleértve a halánték, és a hajvonal mögötti részt is. Ez a folyamat az egész fejtetőn lezajlik, s végül egy Patkó formájú terület marad, ahol a hajszálak ellenállnak a DHT-nak, s nem hullnak ki. Ezt a genetikai sajátosságot használja ki a hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció).

A DHT közelebbről

A Dihydrotesztoszteron (DHT) a Tesztoszteron mellékterméke. Tesztoszteron egy enzim segítségével DHT-vé alakul át, amely „5-alfa reduktáz II típus”, s a faggyúmirigyben tálalható. Bár a Férfi Típusú Hajhullás (FTH) (kopaszodás, hajritkulás) genetikai folyamat, nem teljesen érthető. A tudósok kutatásai kiderítették, hogy a DHT összehúzza a terminális hajhagymákat, s a DHT termelésének elnyomásakor a terminális hajhagymák növekednek. Azok a hajhagymák, amelyek érzékenyek a DHT-re, akkor mennek végig teljes miniatürizáción, ha hosszabb ideig a hormon hatása alatt állnak.

Diagnózis

A Férfi Típusú Hajhullás (FTH) (kopaszodás, hajritkulás) diagnózisa a következő tényezők alapos vizsgálatát követően kerül megállapításra: hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) fellépése és mintája, a részletes kórelőzmény és a családi minta. A ProHAIR Hajátültetési Klinikán egy tapasztalt orvos nagyítás alatt, ún. „Sűrűségmérő”-vel megvizsgálja a páciens fejét, hogy megállapítsa a hajhagymák miniatürizációs fokát. Az orvos ezen értékelés alapján állapítja meg a javasolt kezelést. Egyes klinikák költséges hajanalízist vagy skalp-biopsziát végeznek a hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) okának megállapítására, de ez az eljárás csak a mérgezés okozta hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) esetén indokolt. A hajanalízis bizonyos mérgeket mutathat ki, mint például az ólom vagy arzén, de a méreg okozta hajhullás (kopaszodás, hajritkulás), különbözik a Férfi Típusú Hajhullás (FTH) (kopaszodás, hajritkulás) tüneteitől. Javasoljuk, hogy az ilyen klinikák helyett forduljon a ProHAIR Hajátültetési Klinika tapasztalt orvosaihoz, akik szakszerűen megvizsgálják, és megfelelő kezelést javasolnak. A kezelés megkezdése előtt fontos, hogy megállapítsa és megértse hajhullásának (kopaszodás, hajritkulás) fokát.

A Norwood skála

A hajhullásnak (kopaszodás, hajritkulás) több különböző változata létezik, az ábra a leggyakoribbakat szemlélteti.

Hajátültetés férfiaknak, kopaszodás

DIFFÚZ MINTÁS ALOPECIA és DIFFÚZ NEM MINTÁS ALOPECIA

A nőknél és férfiaknál is létezik két genetikai hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) típus, ami az orvosok figyelmét is gyakran elkerüli, mivel nincs kellő tapasztalatuk a hajátültetésben (hajbeültetés, hajtranszplantáció). Ezek az ún. „Diffúz Mintás Alopécia”(DPA) és „Diffúz Nem Mintás Alopécia”(DUPA), melyek jelentős kihívást jelentenek az hajátültetést (hajbeültetés, hajtranszplantáció) végző orvosoknak a diagnózis felállításakor és kezelés megállapításakor egyaránt. A férfiak és nők esetében is rendkívül fontos hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) típusának pontos diagnózisa. Különösen fiatal korú páciensek esetében gyakoribb a téves diagnózis, mert gyakran úgy ítélik meg, hogy a páciens számára nem megfelelő kezelési mód a hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció).

A Diffúz Mintás Alopécia (DPA) egyfajta androgén alopécia, ami diffúz hajhullást (kopaszodás, hajritkulás) okoz, elöl és a fejtetőn. Megmarad viszont egy tartós állandó hajsáv, amelyet a hajátültetési (hajbeültetés, hajtranszplantáció) orvosok fel tudnak használni. A DPA hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) esetén a fejtetőn lévő hajhagymák miniatürizáción esnek át, de nem hasonlít a tipikus Norwood skálára.

A Diffúz Nem Mintás Alopécia (DUPA) szintén egy androgén alopécia fajta, de itt nem marad meg a tartós állandó hajsáv. A DUPA lényegesen ritkábban fordul elő, s nagyrészt a nőket érinti. A DUPA gyorsabban alakul ki, mint a DPA, és a végén hasonlít a Norwood skála VII. stádiumához azzal a különbséggel, hogy a patkó két oldalt és hátul minimális sűrűséggel megmarad. Fontos, hogy a DPA és DUPA hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) típusokat megkülönböztessük, mivel csak a DPA paciensek számára lehet megfelelő kezelés a hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció). A DUPA-ban szenvedő páciensek nem alkalmasak a hajátültetésre (hajbeültetés, hajtranszplantáció), mivel esetükben nincs a hajátültetéshez (hajbeültetés, hajtranszplantáció) elengedhetetlen állandó tartós hajsáv.

A férfi hajhullás (kopaszodás, hajritkulás) folyamata Diffúz Mintás Alopecia(DPA) és Diffúz Nem Mintás Alopecia(DUPA) esetében. DUPA-ban még oldalt is tálalható hajhullás (kopaszodás, hajritkulás).

Hajátültetés férfiaknak - az átültetés

Online konzultáció

Az alábbi gombra kattintva rögtön kapcsolatba léphetsz velünk.

A

Prohair Hairtransplantation Clinic logo

hajátültetés

2000 darab NLHT a műtét előtt

A hajátültetés hosszú fejlődésen ment keresztül, mely az 1950-es években kezdődött. 1939-ben, egy japán dermatológus, Dr. Okuda egy japán orvosi folyóiratban publikálta forradalmi metódusát, amely hasonlatos a ma használt hajátültetési eljáráshoz.

1600 darab FUE meggyógyulva

A follikuláris egység extrakció, vagy FUE, egy hajátültetési technika, ahol egy kicsi, köralakú (0,8 mm – 1,0 mm) lyukasztást alkalmaznak, hogy a follikuláris egységet extraktálják a donor területekről. Ezeket az egységeket helyezik át a kopaszodó területekre.

1500 darab NLHT a beültetés után, gyógyultan

A FUE tette lehetővé az NLHT-t (NO LOOK HAIR TRANSPLANT). A Prohair Klinika az egyetlen klinika a világon, ahol igénybevehető ez az eljárás, mivel a  Prohair Hajáültetési Klinika orvosai fejlesztették ki.

Online konzultáció

Cím

Magyarország, Budapest 1021 , Irén utca 1.
Centro Médico la Fe, Piso 1, Porlamar, Venezuela

Telefonszám

Magyarország: +36 30 592 5476 

Venezuela: +58 295 400 6102

Prohair Hairtransplantation Clinic logo

Kapcsolat

Irén utca 1, 1021 Budapest
Magyarország
Tel: +36 30 592 5476
Centro Médico la Fe, Piso 1, Porlamar
Venezuela
Tel: +58 295 400 6102
Email: info@prohairklinika.hu

Partnerek