A HAJHULLÁS TÍPUSAI

Bevezetés

Az Alopécia egy orvosi szakszó, amely hajritkulást, kopaszodást vagy hajhullást jelent. Az Alopécia nem egy bizonyos fajta hajhullás (hajritkulás, kopaszodás), mivel minden hajhullást (hajritkulás, kopaszodás) alopéciának nevezünk. A szó latin eredetű, de visszavezethető az „alopekia” görög szóra, amelynek eredete az alopek, s a jelentése „róka”. A szó szoros értelmében fordítva jelentése „rüh a rókákban”. Sokféle állapot okozhat hajhullást (hajritkulás, kopaszodás), amelyet egy diagnózis állapít meg. Egyes diagnózisok megnevezésében szerepel az alopécia szó, pl. alopécia areata vagy heges alopécia, de bizonyos diagnózisoknál nem szerepel, pl. telogén effluvium. A hajhullásnak (hajritkulás, kopaszodás) számos oka lehet egészen az öröklődéstől a környezeti hatásokig. Bár az androgén alopécia (férfi vagy női típusú hajhullás, röviden AGA) a leggyakoribb hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) típus, a ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosai gyakran találkoznak másfajta alopéciával is. Több száz betegség elsődleges tünete a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás). A telogén effluvium, az alopécia areata, és a heges alopécia a leggyakoribb nem AGA alopécia, amivel a ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosai találkoznak. Másfajta, ritkán előforduló hajhullás-formák (hajritkulás, kopaszodás) nehezen diagnosztizálhatóak. Egyes páciensek számos orvosi konzultációt követően, hónapokig vagy évekig nem kapnak helyes diagnózist hajhullásukra (hajritkulás, kopaszodás), végül a ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosa az, aki felismerte a betegséget. A ritkán előforduló hajhullási (hajritkulás, kopaszodás) betegségekre vonatkozóan ritkán folytatnak kutatásokat és dolgoznak ki megfelelő kezelési módot. Sok esetben az orvos még akkor sem tud kezelést ajánlani, ha a helyes diagnózist megállapították. A hajbiológiai és a hajbetegségekre vonatkozó kutatások nagyon kis területet jelentenek, s az androgén alopécia kutatása is nagyon korlátozott. Húsz ével ezelőtt világszerte kevesebb, mint 100 ember foglalkozott a haj kutatásával. Mostanra ez a szám az ötszörösére növekedett, de pl. a cukorbetegségre vonatkozó kutatásokhoz viszonyítva ez a szám még mindig rendkívül alacsony. A hajbiológiai kutatások száma azonban egyre növekszik, így hamarosan a ritka hajhullásokra (hajritkulás, kopaszodás) is megtalálják a megfelelő kezelési módot.

Effluvium - a kiáramló hajhullás

Bizonyos hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) típusokat „Effluvium”-nak nevezünk, amely „kiáramlást” jelent. Az Effluviumok jellemzője, hogy a haj növekedési ciklusának különböző szakaszait befolyásolják. A fejen található hajhagymák nem folyamatosan termelnek hajszálakat. A haj növekedési ciklusa 2-től-6 évig tart, ezután egy akár 2 hónapig tartó nyugalmi szakasz következik, mielőtt újra elkezd növekedni az új hajszál. Egy egészséges fejen a hajhagymák 90%-a növeszt hajszálakat. Ezek az aktív hajhagymák az úgynevezett anagén szakaszban vannak. A hajhagymák fennmaradó 10%-a nyugalmi szakaszban van, azaz nem termel hajat.

Telogén Effluvium - a Kopaszodó hajhullás

A Telogén Effluvium (TE) a második leggyakoribb hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) forma, amivel a ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosai találkoznak. A TE nem pontosan definiált állapot, mivel kevés kutatást folytattak a folyamat megértésére. A TE akkor fordul elő, ha a hajat termelő hajhagymák száma megváltozik. Ha a hajat termelő hajhagymák száma bármilyen okból kifolyólag a nyugalmi szakaszban drasztikusan lecsökken, akkor a nyugalmi szakaszban található hajhagymák száma megnövekszik. Az eredmény: hajhullás pontosabban TE típusú hajhullás. A TE a Diffúz típusú hajelvékonyodás megjelenésére hasonlít, annyi különbséggel, hogy nem egységesen jelentkezik az egész fejtetőn. Többnyire a fejtetőn súlyosabb lefolyású a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás), mint az oldalsó vagy hátsó területeken. Általában a hajvonal elvékonyodása egyes krónikus esetektől eltekintve nem tapasztalható. A kihullott hajszálak tipikusan telogén hajszálak, amelyet arról ismerhetünk fel, hogy a hajszál végén egy fehér gumó található, ami a keratin. Nem jelent különbséget, hogy a keratin-gumók pigmentálltak-e vagy sem, hiszen mindkét esetben telogén hajszálról beszélünk. A TE hajhullástól (hajritkulás, kopaszodás) szenvedő emberek soha nem kopaszodnak meg, bár a súlyosabb eseteknél észrevehető a haj elvékonyodása. Többnyire a fejtetőre korlátozódik a TE hajhullás (hajritkulás, kopaszodás), egyes esetekben más területeket, pl. a szemöldököt vagy szeméremtájékot is érintheti. A TE hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) minden formája visszafordítható. A hajhagymák ugyanis nem maradandóan vagy visszafordíthatatlanul változtak meg, csak a normális állapothoz képest több hajhagyma található a nyugalmi szakaszban.

A hajhullás három alapvető úton fordulhat elő:

1, Bizonyos környezeti hatások sokkolják a növekedésben lévő hajhagymákat, amelyek ennek hatására egy időre nyugalmi szakaszba kerülnek. Ennek az eredménye a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) erőteljesebbé válása és a fejtetőn lévő haj diffúz elvékonyodása. A TE ebben az esetben gyorsan alakul ki, és a sokkhatástól számítva egy vagy két hónappal már jól észrevehető. Ha a kiváltó ok gyorsan lezajlik, a hajhagymák hamarosan újra növekedési szakaszba kerülnek, és újból elkezdik a hajszálak termelését. Ez a típusú TE általában kevesebb, mint 6 hónapig tart, s az érintett személy hajának sűrűsége egy éven belül visszaáll.

2, A második típusú TE hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) lassabban alakul ki és hosszabb ideig tart. Ebben az esetben hajhagymák nem hirtelen veszítik el a hajszálakat és kerülnek nyugalmi szakaszba. A hajhagymák ilyenkor a normális folyamat részeként nyugalmi szakaszba kerülnek, de pár hónap után nem váltanak a növekedési, azaz anagén fázisba, hanem továbbra is a nyugalmi, telogén szakaszban maradnak. Ennek, azaz eredménye, hogy egyre több és több hajhagyma kerül nyugalmi szakaszba, s egyre kevesebb hajhagyma lesz a növekedési szakaszban, azaz kevesebb haj nő a fejtetőn. Ebben a fajta TE-ben inkább a fejtetőn lévő haj lassú elvékonyodása a jellemző, mintsem hajhullás (hajritkulás, kopaszodás). Ezt a fajta hajhullást (hajritkulás, kopaszodás) egy folyamatosan fennálló tényező váltja ki.

3, A harmadik fajta TE esetében a hajhagymák nem maradnak a nyugalmi szakaszban, hanem több, lerövidült növekedési szakaszokon mennek keresztül. Ebben az esetben a haj elvékonyodását, rövid hajszálak folyamatos elvesztését tapasztalják a betegek.

A Telogén Effluvium okai: stressz és étrend

Mi váltja ki a TE hajhullást (hajritkulás, kopaszodás)? Erre a rövid válasz, hogy sok minden és sokféle tényező okozhatja. A klasszikus, rövid távú TE a nőknél szülés után következik be. Az úgy nevezett szülés utáni alopecia esetében a szülés utáni hormonális változások sokkoló hatással vannak a hajhagymákra, amelyek emiatt átmenetileg nem termelnek hajszálakat. Elképzelhető, hogy ilyenkor a hajritkulás (hajhullás, kopaszodás) szembetűnő, de a nők többsége gyorsan visszanyeri eredeti hajsűrűségét. Ehhez hasonlóan az oltások, hirtelen fogyás, fizikai serülések, mint például az autóbaleset vagy komolyabb sebészeti beavatkozások szintén sokkolhatják a hajhagymákat, amelyek ennek hatására leállítják a működésüket. A környezeti hatás megszűnésével és a test felépülésével a TE lecsillapodik, s a haj elkezd újra növekedni. Egyes gyogyszerek, főleg a depresszió elleni szerek szintén okozhatnak TE hajhullást (hajritkulás, kopaszodás). Egy másik gyógyszerre való váltás legtöbbször megoldja a problémát. A hosszabb ideig fennálló tartós sokkhatások tartósan fennálló TE hajhullást (hajritkulás, kopaszodás) okozhatnak, pl egy krónikus betegség tartós TE hajvesztéssel járhat.

A két leggyakoribb kiváltó ok azonban a krónikus stressz és a hiányos étrend, bár ez nem bizonyított. A bőrgyógyászok többsége, köztük a ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosai is azon a véleményen vannak, hogy a krónikus stressz negatív hatással van a hajnövekedésre és ez akár tartós TE-hez is vezethet. Az állatokon végzett kutatások alátámasztják ezt az állítást. Összefüggés található a stressz, a hajhagymák biokémiai változása és azok nyugalmi szakaszba történő kerülése között. Észak-Amerikában a bőrgyógyászok között szakmai viták folynak arról, hogy az étrendbeli hiányosságok okozhatnak-e TE hajhullást (hajritkulás, kopaszodás). Az ásványi anyagok, vitaminok vagy alapvető aminosavak hiánya okozhat TE-t, pl. a fejlődő országokban a hiányos étkezés miatt több tápanyagból nem juthat kellő mennyiség a szervezetbe. Az állatokon végzett kutatások szintén ezt az állítást bizonyítják. A fejlett országok étkezési szokásai által bevitt ásványi anyagok és vitaminok csak ritkán hiányosak, bár egyes bőrgyógyászok szerint a vörös húsok fogyasztásának csökkentése és a vegetáriánus étkezés miatt a szervezet nem kapja meg azt a kiegyensúlyozott tápanyag-összetételt, amely a hajnövekedéshez és a szervezet egészséges működéséhez szükséges lenne. A nőknek különösen ügyelniük kell a vas bevitelére, ugyanis a menstruáció miatt havonta nagyobb mennyiséget veszítenek a szervezetükből. Egyes bőrgyógyászok szerint a mai étrend kevesebb vörös húst tartalmaz, amely a vas egyik fontos forrása, s a az alacsony vas-bevitel TE-t okoz. Korunk étkezési szokásainak egyéb lehetséges étrendi hiányosságai –mint pl. a cink, az L-lysine aminosav, a B6 vagy B12 vitaminok alacsony szintje-, is hozzájárulhatnak a TE –hez.

Amennyiben étrendbeli hiányosságok okozzák a TE-t, étrendi kiegészítők szedése javasolt. Az étrend-kiegészítők szedését azonban óvatosan kell alkalmazni, hiszen a szervezetünk csak egy bizonyos mennyiségű ásványi anyagot, pl. vasat képes naponta feldolgozni. A vas túladagolása mérgező lehet, amely szintén okozhat hajhullást (hajritkulás, kopaszodás). A túlságosan magas vas-szint akár halált is okozhat. Egyeseknél az A-vitamin szedése szintén válthat ki TE-t, a túl magas A-vitamin szint azonban szintén mérgező lehet. A TE önmagában, vagy egy bizonyos betegség tüneteként is előfordulhat. Az Androgén Alopécia (férfi vagy női) kezdeti szakaszai tulajdonképpen TE –nek minősülnek. A korai Androgén Alopéciában a nyugalmi szakaszban található hajhagymák száma növekszik, egyeseknél akár a hajhagymák 40%-a nyugalmi szakaszba kerülhet. A TE lehet egy betegség tünete is, mint pl. a gyulladásos Alopecia Areata. A hajhagymák rendkívül érzékenyek a pajzsmirigy hormonokra, így a pajzsmirigy-zavarban szenvedő betegek egyharmadánál a TE is megtalálható. A mérgek hatása alatt álló személyeknél szintén kialakulhat ez a fajta hajhullás (hajritkulás, kopaszodás), több egyéb tünettel együtt.

A Telogén Effluvium kezelése

A TE kezelése attól függ, hogy mi volt a kiváltó oka. A rövid lefolyású TE-t általában valamilyen kiváltó ok idézi elő, ilyen lehet a hajátültetési (hajbeültetés, hajtranszplantáció) műtét is, melyet Sebészeti Effluvium-nak hivunk. Ebben az esetben a legjobb kezelési mód, ha hagyjuk a hajhagymákat maguktól meggyógyulni. Ez egy normális folyamat hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) után, és főleg akkor fordul elő, ha a hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) kiritkult területre és nem teljesen kopasz területre történik. Elsősorban nőknél jelentkezik és a gyógyulási idő 18-24 hónap között van. Tartós TE esetében amennyiben a kiváltó okot meg lehet állapítani, a legjobb megoldás annak eltávolítása. Például stressz esetében a hosszú távú megoldás a stressz tartós mérséklése. Ha vérvételt követően a lelet étrendi hiányt mutat ki, akkor étkezési kiegészítőkkel lehet pótolni a hiányt. Pajzsmirigy hormonok hiányánál hormonok szedése javasolt. Legtöbbször azonban nem lehet megtalálni a TE hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) kiváltó okát. Ilyenkor több kezelési lehetőség van. A legtöbb hajátültetési (hajbeültetés, hajtranszplantáció) szakorvos – beleértve a ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosait is-, Minoxidil-t javasol, amely egy hajnövekedést serkentő szer. A Minoxidil több TE-ben szenvedő betegnél jól működik, bár amennyiben a háttérben megbújó kiváltó ok még mindig jelen van, a Minoxidilt folyamatosan használni kell, hogy blokkolja a TE újbóli kialakulását. A kiváltó ok megtalálását és kezelését követően a Minoxidil használatát fel lehet függeszteni. A ProHAIR Hajátültetési Klinikán egy DÍJMENTES KONZULTÁCIÓ keretében további információkat kaphat a Minoxidil és más gyógyszerek szedéséről is.

Mielőtt a TE témáját lezárnánk, pár mondatban érdemes kitérnünk a természetes hajhullásra (hajritkulás, kopaszodás) is. Ugyanis minden embernek hullik a haja, s az év bizonyos időszakaiban több, egyes időszakokban kevesebb hajat veszítünk. Tanulmányok kimutatták, hogy Észak-Európában, az egyenlítőtől távolabbi területeken az ott lakó embereknél ősszel fokozottabb hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) figyelhető meg, mint a tavaszi hónapokban. A nyugalmi, illetve növekedési szakaszba kerülő hajszálak számának átmeneti növekedését valószínűsíthetően a napsütés hatására változó hormonális szintek okozzák. Nyérceken és más állatokon végzett kísérletek ugyanis kimutatták, hogy a napfény jelentősen megváltoztatja a prolaktin hormon szintjét, amely hormon jelentős hatással van a vedlésre. Az embereknél a „vedlési” reakció a nyérchez és egyéb állatokhoz hasonlóan történik. Így az effajta hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) átmeneti.

Anagén Effluvium

Az Anagen effluvium a Telogén effluvium-hoz hasonlóan diffúz típusú hajhullás (hajritkulás, kopaszodás), bár az Anagén effluvium gyorsabban alakul ki és a beteg akár az összes haját elveszítheti. Legtöbbször citosztatikum-kezelésen átmenő rákos betegeknél, vagy méreg (pl. patkányméreg) lenyelését követő mérgezéskor következik be. Ezek az anyagok ugyanis gátolják a sejtszaporodást, amely a rákos sejtek szaporodásának blokkolására kiválóan alkalmas. Ezzel azonban meggátolja a rákos sejteken kívül leggyorsabban szaporodó sejt, a hajhagymákban lévő sejtek osztódását is. A haj naponta 0.4 mm-t nő, amely rendkívül gyors sejtosztódást követel. A citosztatikumok és a mérgek megakadályozzák a szervezetben a gyors sejtszaporodást, beleértve a hajhagymákban lévő sejteket is. Ennek azaz eredménye, hogy haj termelése teljesen leáll. Az Anagen Effluvium hirtelen kezdődik. A cisztosztatikum kezelés alatt álló betegek közül néhányan már az első hetekben, csomókban veszítik el a hajukat. Ezek a gyógyszerek rendkívül gyorsan hatnak és nagyon erősek, s ezért a hajhagymáknak nincsen idejük a telogén fázisba lépni, mint a normális környezeti változások hatására kialakuló Telogén Effluvium esetében. Az Anagén Effluvium-ban a hajhagymák hirtelen felfüggesztik a működésüket. A hajszálak gyorsan hullnak ki, s a kihullott telogén hajszál fehér keratingumója helyett ilyenkor elsorvadt anagén hajszálakat láthatunk elvékonyodó hajgyökérrel. A citosztatikum-kezelés alatt álló betegeknél a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) mértéke egyénenként változó. Van, akiknél a Telogén Effluvium és az Anagén Effluvium egyszerre jelentkezik, s a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) mértéke mérsékeltebb. Egyes rákkezelési központokban a hajhullást (hajritkulás, kopaszodás) hideg-terápiával blokkolják. Az eljárás Európában népszerűbb, mint Észak-Amerikában. Lényege, hogy a rákellenes gyógyszerek beadásakor a beteg fejét jegelik vagy egy speciális hidegvízzel telt, csuklyával fedik be. A hideg hatására a hajhagymák felfüggesztik az életműködésüket mielőtt még azok érintkeznének a gyógyszerekkel, ezáltal megakadályozzák, hogy a hajhagymák felvegyék a gyógyszerek hatóanyagait. Az eljárás eredményeként a gyógyszer által előidézett hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) csökkent. Az orvosokban azonban felmerült annak a lehetősége, hogy a hideg-terápia miatt a bőrben lévő rákos sejteket is elkerülik a rákellenes gyógyszerek hatóanyagai. A kutatók a gyógyszerek által kiváltott hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) blokkolására gyógyszer-kísérleteket folytatnak, de sajnos a fent említett hatás ebben az esetben is lehetséges, nevezetesen hogy a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) megakadályozására kifejlesztett gyógyszerek esetlegesen a hajhagymák sejtjein kívül a rákos sejteket is megvédik a bőrben. Amilyen gyorsan alakul ki az anagén effluvium, olyan gyorsan következik be a gyógyulás is. Mivel a hajhagymák csak átmenetileg fagyasztották be a működésüket, a kiváltó ok megszűnésével újra megkezdik a haj termelését. A citosztatikum-kezelés felfüggesztését követően a betegek akár egy hónapon belül észlelhetik az új hajszálak növekedését. Mivel a hajhagymák nem pusztultak el, normális sűrűség várható. Egyesek azonban változást észlelnek a hajrost szerkezetében, például egyenes hajuk begöndörödött, vagy fordítva, esetleg megváltozott a hajszínük. Ezek a változások maradandóak lehetnek. Sajnos a betegek 30%-a azonban nem épül fel teljesen. A ProHAIR Hajátültetési Klinika azonban rajtuk is tud segíteni.

Alopecia Areata

A ProHAIR Hajátültetési Klinika orvosainak tapasztalata alapján az Androgén Alopécia és a Telogén effluvium után a 3. leggyakoribb hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) típus, az Alopécia Areata (AA). AZ AA-ban való megbetegedés esélye 2%, azaz 100 emberből 2 szenved az élete során ettől a betegségtől. Az alopécia areata nem fertőző, nem lehet elkapni egy másik személytől. A tudósok véleménye szerint az AA a reumatoid artritiszhez hasonlóan egy autóimmun-megbetegedés, ebben az esetben azonban az egyén saját immunrendszere az izületek helyett a hajhagymákat támadja meg. Ez idáig nem sikerült pontos magyarázatot találni, hogy miért és hogyan alakul ki az Alopécia areata, annyi bizonyos azonban, hogy valamilyen oknál fogva az immunrendszer helytelenül aktivizálódik és megtámadja a hajhagymákat. Kutatások alapján a tudósok arra jutottak, hogy bizonyos limfocitáknak fontos szerepük van a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) kialakulásában. Valószínűsíthetően ezek a limfociták támadják meg a hajhagymákat, ugyanis tévesen azt érzékelik, hogy azok veszélyesek a szervezet számára. Az AA férfiakat, nőket és gyermekeket egyaránt érinthet. Minden esetben egy jól körülhatárolható kopasz folt alakul ki a hajas fejbőrön. Többnyire egy vagy két folt jelenik meg, egyes embereknél azonban a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) továbbterjed. Azoknál a gyerekeknél, akiknél pubertáskor előtt jelentkezik az AA, később sajnos nagy valószínűséggel továbbterjed és állandósul a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás). Alopécia Totalisnak nevezzük azt az esetet, amikor a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) az egész hajas fejbőrre továbbterjed. Alopécia Universalis esetében a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) kiterjed az egész testre, beleértve a szemöldököt, szempillákat, szakállat, fanszőrzetet és akár minden egyéb testszőrzetet is. Amennyiben a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) csak a szakáll területén jelentkezik, Alopécia Barbae-ról beszélünk. Az AA jelentkezésekor a gyulladás mélyen a bőr alatt, a hajhagymák gyökerében összpontosul, így a bőr felszínén alig észrevehető. Általában nem látható bőrvörösödés, s fájdalom sem jelentkezik, egyes esetekben azonban az AA a kezdeti stádiumban viszketést okoz, s a fejbőr érintésre érzékennyé válik. A beteg többnyire nem érez semmit, csak a hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) által érintett foltot veszi észre. A foltok kialakulása kifejezetten gyors lefolyású lehet, akár napokon belül kialakulhat a hajas fejbőr bármelyik pontján. A folt általában csak egy sima, kopasz terület, a haj hiányán kívül semmi rendellenes nem tapasztalható. Eltérően a többi autóimmun betegségtől, az AA esetében a gyulladásos reakció a hajhagymákat nem pusztítja el teljesen, így a gyulladás elmúltát követően a haj visszanőhet. Azoknál a betegeknél, akiknek egy vagy kettő folt alakul csak ki, általában spontán és teljes gyógyulás következik be két éven belül akkor is, ha semmiféle kezelést nem kapnak. A betegek kb. 30%-ánál azonban az állapot tartósan fennmarad, esetleg súlyosbodik, egyeseknél viszont a haj kihullása és újranövése többször, ciklikusan ismétlődik. Az AA hajhullást (hajritkulás, kopaszodás) hagyományosan stressz által előidézett betegségnek tulajdonítják. Sajnos mind a mai napig ez a nézőpont elterjedt még az orvosok között is, holott semmiféle tudományos bizonyíték nem támasztja alá az állítást. Az AA azonban jóval bonyolultabb ennél. Bár extrém mértékű stressz is kiválthatja, az utóbbi időkben végzett kutatások azonban rávilágítottak, hogy a gének is fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Nagy valószínűséggel több gén is felelőssé tehető, s minél több ilyen gén található meg egy adott személynél, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a betegség kifejlődik. Egyes kutatók szerint több tényező együttese teszi az adott egyént fogékonnyá az AA-ra. Hormonok, allergiák, vírusok, s méreganyagok is ilyen kiváltó tényezők lehetnek, s ezek kombinációja aktiválja az AA típusú hajhullást (hajritkulás, kopaszodás).

Az Alopecia Areata kezelése

Az AA-nak többféle kezelési módja létezik, de nem minden beteg számára megfelelő az összes kezelés, sőt bizonyos betegeknél egyik kezelés sem hatásos. Mivel a rendelkezésünkre álló kezelések többségénél magas a valószínűsége a mellékhatásoknak, így gyerekeknél nem alkalmazzák az orvosok. A leggyakoribb AA kezelési mód a kortiszteroidok alkalmazása. A bőrgyógyászok között a kortiszteroid krémek kopasz területen való alkalmazása a legnépszerűbb, bár ez csak a legenyhébb esetekben lesz eredményes. Ennél hatásosabb, ha a kopasz területre kortiszteriodot fecskendeznek be. Ez az eljárás egyes betegeknél eredményes lehet, de fontos a folyamatos és gyakori ellenőrzés, hogy a mellékhatások – mint például az injekciózás helyén a bőr elvékonyodása-, ne forduljanak elő. Kiterjedt kopaszodás (hajhullás, hajritkulás) esetében szisztémás kortikoszteroidot (tabletta vagy más, egész testre kiható formában) használnak, amely azonban nem alkalmazható folyamatosan, mert a csont elvékonyodását okozhatja. A rövid távú “pulzus terápia” viszont jó eredményeket mutat. Ennek a speciális kezelésnek az a lényege, hogy olyan érzékenyítő anyagokat alkalmaznak a bőrfelületen, mely allergiás reakciót válthat ki és ezáltal elősegítheti a haj növekedését. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de sok esetben működik. Több kezelési mód jelenleg még laboratóriumi és klinikai kísérleti fázisban van. A “biológia”-nak nevezett, kísérleti fázisban lévő gyógyszerek csoportja fehérjéket tartalmaz, melyek az immunsejtek aktivitását akadályozza meg. A biologia-kat szisztematikusan a szervezetbe injekciózzák, ennek eredményeképpen az immunaktivitást meggátolják, s ezáltal a haj visszanő. Sajnos a kiterjedt, hosszú távon AA-ban szenvedő betegek esetében a mai kezelések nem működnek megfelelően. Esetükben a paróka viselése a legcélszerűbb, illetve fontos a stabil és biztos érzelmi támogatás, hiszen a haj hiánya depressziós állapotot eredményezhet. Különösen gyerekeknél fontos az odafigyelés, hiszen a gyerekek nem szeretnének az osztálytársaiktól különbözni. A nők esetében is kiemelten fontos az érzelmi támogatás. Az AA hajhullás (hajritkulás, kopaszodás) esetében a hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) teljes mértékben ellenjavallt, mert az átültetett hajszálak nem nőnek ki.

Online konzultáció

Az alábbi gombra kattintva rögtön kapcsolatba léphetsz velünk.

A

Prohair Hairtransplantation Clinic logo

hajátültetés

2000 darab NLHT a műtét előtt

A hajátültetés hosszú fejlődésen ment keresztül, mely az 1950-es években kezdődött. 1939-ben, egy japán dermatológus, Dr. Okuda egy japán orvosi folyóiratban publikálta forradalmi metódusát, amely hasonlatos a ma használt hajátültetési eljáráshoz.

1600 darab FUE meggyógyulva

A follikuláris egység extrakció, vagy FUE, egy hajátültetési technika, ahol egy kicsi, köralakú (0,8 mm – 1,0 mm) lyukasztást alkalmaznak, hogy a follikuláris egységet extraktálják a donor területekről. Ezeket az egységeket helyezik át a kopaszodó területekre.

1500 darab NLHT a beültetés után, gyógyultan

A FUE tette lehetővé az NLHT-t (NO LOOK HAIR TRANSPLANT). A Prohair Klinika az egyetlen klinika a világon, ahol igénybevehető ez az eljárás, mivel a  Prohair Hajáültetési Klinika orvosai fejlesztették ki.

Online konzultáció

Cím

Magyarország, Budapest 1021 , Irén utca 1.
Centro Médico la Fe, Piso 1, Porlamar, Venezuela

Telefonszám

Magyarország: +36 30 592 5476 

Venezuela: +58 295 400 6102

Prohair Hairtransplantation Clinic logo

Kapcsolat

Irén utca 1, 1021 Budapest
Magyarország
Tel: +36 30 592 5476
Centro Médico la Fe, Piso 1, Porlamar
Venezuela
Tel: +58 295 400 6102
Email: info@prohairklinika.hu

Partnerek