A haj

…sokkal komplexebb, mint ahogyan a felszínen tűnik.

A haj összetettebb kérdés, mint amennyire elsőre gondolnánk. Mindannyian tudjuk, hogy a haj milyen fontos szerepet játszik a férfiak és nők megjelenésében, csakúgy, mint az érzékelésben és a nemi azonosításban.

A haj eredete

A fejlődő magzatnak már a 22. hétre kifejlődik minden szőrtüszője (hajhagymája). Ekkorra már összesen 5 millió szőrtüsző (hajhagyma) található az egész testen. Ebből összesen egymillió található a fejen és százezer a fejbőrön. Százezer szőrtüszővel a fejünkön születünk, s mivel ezt követően nem fejlődik új, ez a szám az idő múlásával egyre csökken.

A hajtípusok

A fejbőrön kétféle haj található. Az egyik a finom, puha, szinte láthatatlan haj, amit „Vellus„-hajnak nevezünk. A másik a „Terminális„-haj, ez az, amit a fejünkön látunk. Ez utóbbi hosszabbra nő, viszonylag durvább és színezett. A vellus haj át tud alakulni terminális hajjá, ami serdülőkorban vagy szakáll esetében fordul elő. Ennek ellenkezője is előfordulhat, amikor a terminális haj vellus hajjá alakul át, ez történik a kopaszság kialakulásakor, amelynek neve a „Miniatürizáció „.

A follikuláris egység

A haj a fejbőrön természetes csoportokban nő, amely 1, 2, 3, vagy néha 4 hajszálból áll. Ezeket a csoportokat „Follikuláris Egység „-nek hívjuk. Minden ilyen egység között hajatlan bőr van.

A szőrtüsző (hajhagyma)

A haj két különböző részből áll: a bőrfelszín alatt található „Follikulár „-ból, azaz hajhagymából, valamint a fejbőrön kívül látható hajszálból. A szőrtüsző (hajhagyma) az felhám bőrrétegtől egészen a irha bőrrétegig nyúlik. A hajhagymának több része van, melyek különböző funkciókat látnak el: legalul helyezkedik el a hajszemölcs, amelyhez hajszálerek futnak, s ez látja el a sejteket. A hajszemölcsöt a gumó veszi körbe, s itt termelődik a kezdetleges haj. A sejtek a gumóban 23-72 órán keresztül növekedek, ami a leggyorsabb sejtnövekvés az egész testben. A hajhagymát a belső és a külső burok veszi körbe, melyek védik és kialakítják a növekvő hajszálat. A belső burok a hajszálat a faggyúmirigyig követi, a külső burok tovább, a faggyúmirigy végéig található. Az ún. „Erector Pili Musculus „ (hajmerevítő izom) a faggyúmirigy és a külső burkot körülölelő rostos réteg között található. Az izom összehúzódásakor a hajszál feláll, a faggyúmirigy pedig váladékot enged ki magából.

A faggyúmirigy azért fontos, mert a hajszál és a bőr kondicionálásáért felelős sebumot (faggyút) termeli. Pubertáskor után nő a termelése, de idősebb korban egyre kevesebbet produkál. Nőknél alacsonyabb a sebum termelése.

A hajszál

A hajszálat egy erős fehérje, a Keratin alkotja. Ez a fehérje már nem élő. A hajszál három rétegből áll: legbelül található a hajbél (Medulla). E felett található a hajkéreg (Cortex), legfelső réteg pedig a Cuticula. A cortex a legvastagabb réteg, ez felel a haj rugalmasságáért. A cuticula lemezkékből áll, amelyek tetőcserépszerűen egymásra borítva találhatóak. A cortex és medulla felelős a haj színéért.

A haj életciklusa

A haj naponta körülbelül 3-4mm-t növekszik, ami évente 12 cm-t jelent. A többi emlőstől eltérően az emberi hajszál rendszertelenül növekszik és hullik. Egy adott pillanatban, a hajszálak a fejen vagy Anagén, vagy Catagén vagy Telogén szakaszban találhatóak.

Anagén szakasz

Az Anagén szakasz a hajszál növekedési szakasza. A haj kb. 90%-a ebben a szakaszban található. A sejtek ilyenkor nagyon gyorsan osztódnak. Az új formázott haj kinyomja a régi hajszálat a follikulon keresztül, amely kihullik. Ebben a szakaszban a hajszál 1 cm-t nő 28 nap alatt. Ez a szakasz 2-6 évig tart. Egyes embereknél nem növekszik meg haj hosszúra, ami a miatt van, mert az Anagén szakasz az esetükben rövidebb ideig tart. Hosszú hajúak esetében a növekedési szakasz hosszabb. A testszőr esetében a növekedési szakasz 30-45 nap, ezért rövidebbre nő.

Catagén

A Catagén vagy átmeneti szakasz, körülbelül 2-3 hétig tart. Ebben a szakaszban megáll a haj növekedése, és a külső burok a haj szálhoz tapad. Ez egy fehér csomó, amely a kihullott hajszál végén látható. A fehér csomót csakis a telogén szakaszban lévő hajszál kihúzásával találhatjuk meg.

Telogén

A Telogén vagy nyugalmi szakaszban a hajszálak kb. 10%-a található. Ez a szakasz körülbelül 100 napig tart, a testszőr esetében azonban hosszabb. Ezért is nőnek rövidebbre ezek a szőrök. Napi 100-150 hajszál kihullása normálisnak tekinthető, e felett azonban valamilyen probléma okozza.

Online konzultáció

Az alábbi gombra kattintva rögtön kapcsolatba léphetsz velünk.

A

Prohair Hairtransplantation Clinic logo

hajátültetés

2000 darab NLHT a műtét előtt

A hajátültetés hosszú fejlődésen ment keresztül, mely az 1950-es években kezdődött. 1939-ben, egy japán dermatológus, Dr. Okuda egy japán orvosi folyóiratban publikálta forradalmi metódusát, amely hasonlatos a ma használt hajátültetési eljáráshoz.

1600 darab FUE meggyógyulva

A follikuláris egység extrakció, vagy FUE, egy hajátültetési technika, ahol egy kicsi, köralakú (0,8 mm – 1,0 mm) lyukasztást alkalmaznak, hogy a follikuláris egységet extraktálják a donor területekről. Ezeket az egységeket helyezik át a kopaszodó területekre.

1500 darab NLHT a beültetés után, gyógyultan

A FUE tette lehetővé az NLHT-t (NO LOOK HAIR TRANSPLANT). A Prohair Klinika az egyetlen klinika a világon, ahol igénybevehető ez az eljárás, mivel a  Prohair Hajáültetési Klinika orvosai fejlesztették ki.

Online konzultáció

Cím

Magyarország, Budapest 1021 , Irén utca 1.
Centro Médico la Fe, Piso 1, Porlamar, Venezuela

Telefonszám

Magyarország: +36 30 592 5476 

Venezuela: +58 295 400 6102